اقتصادیصنعت و تجارت

مهمترین رسانه اقتصادی جهان:‌ ریال ایران کم ارزش ترین و ضعیف ترین پول ملی جهان شد

طبق گزارشی که به تازگی فوربز منتشر کرده، ریال ایران به عنوان ارزان ترین پول جهان شناخته شده است.

فوربز که از مهمتری ننشریه های اقتصادی دنیا است و هر دو هفته گزارش های مهمی از وضعیت اقتصادی جهان منتشر می کند به تازگی درباره ارزش پول های کشورهای جهان گزارشی کار کرده و در آن جدولی برای مقایسه ارزهای مختلف تدوین کرده است.

نشریه فوربز (روی کلمه فوربز کلیک کنید تا به سایت فوربز وارد شوید) متعلق به یک شرکت اقتصادی و پژوهشی آمریکایی است که در سال 1917 معادل 1322 تاسیس شده است.

بر اساس اطالاعات این جدول ارزش پول ملی ایران در میان 220 کشور جهان در پایین ترین مرتبه قرار دارد و حتی ارزش پول ملی کشورهایی مانند  ویتنام، لائوس، سیرالئون و اندونزی بهتر و بالاتر از ریال ایران است. نکته جالب این که در این میان تنها کشور اندونزی به لحاظ اقتصادی ساختار منسجم دارد و کشورهای ویتنام، سرالئون و لائوس چندان ساختار اقتصادی منسجمی در کشور خود ندارند.

طبق گزارش فوربز ریال ایران ضعیف‌ترین واحد پولی جهان است و ارزش یک ریال معادل ۰.۰۰۰۰۲۴ یک دلار آمریکا امریکا است (یا به عبارت دیگر، ۱ دلار برابر با ۴۲۲.۷۳۳ ریال ایران است). جالب این که رقم در نظر گرفته شده از سوی تحلیلگران فوربز رقم رسمی دلار در ایران است نه رقم بازار. در واقع قیمت دلار 42 هزار تومان در نظر گرفته شده است در حالی که در بازار قیمت دلار آزاد حدود 48 هزار و 300 تومان است.

 

ارزش پول ملی چیست؟

ارزش پول ملی وابستگی مستقیم با عرضه و تقاضای دلار و سایر ارزها در کشور دارد. اگر در کشور قیمت ارز افزایش یابد به همان نسبت ارزش پول ملی کاهش پیدا می‌کند، هیچ دولتی در ایران پس از انقلاب اسلامی نتوانسته است در تقویت و حفظ ارزش پول ملی موفق عمل کند. حفظ ارزش پول ملی از این جهت مهم است که بر قیمت دارایی‌ها و بهای کالا و خدمات تأثیر دارد. عوامل مختلفی بر ارزش پول ملی تأثیرگذار است و این مسئله از ابعاد متفاوتی قابل بررسی است.

بخش عمده‌ای از مواد اولیه و کالاهای واسطه‌ای وارداتی است و هرگاه که قیمت ارز افزایش یافته است، این کالاها نیز رشد قیمت داشته‌اند و این افزایش قیمت بر زندگی مردم تأثیر گذاشته است. ارزش پول ملی در بخش خارجی، ارزهای مختلفی هستند که رابطه ریال با آن‌ها در بازرگانی بین‌الملل تعریف می‌شود. رابطه پول ملی ما با ارزهای مختلف، ارزش پول ملی را در بخش خارجی مشخص می‌کند، بنابراین وقتی ارزی نظیر دلار، یورو یا سایر ارزها در داخل کشور گران می‌شود، طبیعی است که ارزش پول ملی را دچار کاهش می‌کند. کاهش ارزش پول ملی در بخش بین‌الملل می‌تواند جریان رفاه اقتصادی مردم ما را به صورت منفی تحت تأثیر قرار دهد که ناپایداری ارزی تأثیرات منفی بسیاری را به اقتصاد وارد می‌کند.

ارزش پول ملی، متأثر از عوامل متعددی است که در داخل و خارج از کشور شکل می‌گیرد و به واسطه آن، مبادله پول با کالاها و خدماتی که در داخل تولید و عرضه می‌شود، صورت می‌پذیرد. یکی از عوامل تعیین کننده در ارزش پول ملی یک کشور، توان تولید در داخل کشور است. پول ملی در کشوری که بتواند تولیدات زیادی داشته باشد و با این تولیدات قادر به تأمین نیازهای مردم کشور باشد و علاوه بر آن بتواند مازاد آن را صادر کرده و از طریق صادرات ارز به دست بیاورد، قدرتمند خواهد بود. مثل چین که با گذشت زمان، توان و ظرفیت تولیدی خود را افزایش داده و در نتیجه قدرت پول ملی آن نیز کاهش نیافته است.

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا